Foto: Johannes Weckström SVT

Attendo stämmer Örebro kommun

Publicerad

”Det var inte felfritt på Elgströmska, men reaktionen står inte i proportion till problemen”.

Den 1 december tog Örebro kommun över driften av vård- och omsorgsboendet Elgströmska huset i Örebro. På fredagen skickade kommunen en faktura med krav på avtalsvite till Attendo på 1,1 miljoner kronor.

Det var i oktober som programnämnd social välfärd beslutade om att häva avtalet med Attendo och att kräva vite.

Medger brister

Attendos presschef Charlotte Näsström Morén medger att det fanns brister på Elgströmska, men att den här reaktionen från Örebro kommuns sida inte står i proportion till problemen.

– Som privat aktör inom vårdsektorn är man utsatt i debatten som pågår. Vi vill vara ödmjuka, det var inte felfritt på Elgsströmska men vi anser att det  fel väg som kommunen nu valt. Vi håller på med en stämmningsansökan mot hävningen av avtalet.

– Det här är ett noga övervägt beslut. Det är ett led i vårt strategiska kvalitetsarbete. Vi har kvalitetskrav på våra verksamheter som måste följas oavsett driftsform, säger Lena Baastad (S) kommunstyrelsens ordförande säger i ett pressmeddelande.

”Måste få konsekvenser”

Det har även tidigare framförts kritik kring brister gällande ledarskap, måltidsmiljö och systematiskt kvalitetsarbete. Det har också handlat om brister i grundläggande demensutbildning och andra utbildningar.

– Vi vill och ska ha entrepenörer inom välfärdssektorn men uppfyller inte företagen de avtal de skrivit på måste detta få konsekvenser, avslutar han, säger Rasmus Persson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Elgströmska huset

Mer i ämnet