Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stellan Eriksson, chef för vårdavdelning 63 och Eva Hellberg, chef för vårdavdelning 12 vid Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Johannes Weckström/SVT

Avdelningscheferna om det ansträngda vårdläget

Uppdaterad
Publicerad

Vårdavdelningscheferna Eva Hellberg och Stellan Eriksson vid Universitetssjukhuset i Örebro lever i ständig ovisshet om vad arbetsdagarna ska innehålla när det handlar om covidvården. Deras respektive avdelning har flera platser vigda enbart till covidpatienter – och en ansträngd personalgrupp.

– Det har tagit ett helt vårdlag och en stor del av det vi annars gör, säger Eva Hellberg chef för lungvårdavdelning 12 vid Universitetssjukhuset i Örebro.

De chefer som skall hålla vårdskeppet flytande vid Universitetssjukhuset i Örebro har det senaste året haft en rejäl utmaning i pandemin.

– Det har varit en stor skillnad att vi fått så mycket nytt att förhålla oss till och en väldigt stor oförutsägbarhet, säger Eva Hellberg, chef vid lungavdelning 12.

Ett ovanligt år

Av avdelningens 21 vårdplatser är åtta avsatta för att kunna ta emot covidsjuka patienter. Lika många covidplatser finns på våningen ovanför på 63:an, där 25 platser i normalfallet är avsedda för hjärt- och kärlpatienter.

– Det här är det mest ovanliga år som jag varit med om som chef, säger Stellan Eriksson.

Lärt sig mycket

Han berättar om en personalgrupp som arbetat mycket övertid och uttrycker oro inför hur sommarbemanningen skall lösas. Samtidigt hoppas han på minskad smittspridning med kommande vårvärme och människors förmåga att hålla avstånd. Båda berättar också att året med corona inneburit viktiga lärdomar.

– Mycket av det samarbetet vi tidigare pratade om att vi vill ha, har vi nu fått till. Därför vi har tvingats tänka smart, hjälpa och underlätta för varandra, säger Eva Hellberg.

Hör mer om deras upplevelser och skillnaden mot ett normalt år i videolklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet