Foto: Jesper Mattsson/SVT

Badsjö riskerar att sänkas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en av länets sjöar är nära att behöva sänkas. Vattenbristen i Kumla och Hallsberg gör att kommunerna nu har börjat planera för en av sina sista möjliga nödåtgärder.

Vid strandkanterna kring sjön Tibon ligger många roddbåtar och pontonbryggor.

Det är en populär bad- och fiskesjö, fyra mil söder om Örebro. Men det är också den sista punkten på kommunerna Hallsberg och Kumlas krisplan för att klara vattenförsörjningen.

Vattenbristen i Örebro län

Susanne Westman och Håkan Stenbergh köpte en sommarstuga vid sjön förra året.

– Vi har varit mycket oroliga. Det är en väldigt liten sjö, så vi tror att om man tar vatten härifrån kommer det att bli stora konsekvenser, säger Susanne Westman.

– Vi är ute och fiskar en hel del, Susanne och jag. Det verkar inte bli så roligt om de sänker sjön, säger Håkan Stenbergh.

Påverkar djurlivet

Varje dag mäts vattennivån i sjön Tisaren en bit nedströms. 35 000 personer och många företag får sitt vatten från sjön och den torra sommaren gör att det finns betydligt mindre vatten i sjön än normalt.

TV: Se hela inslaget här

Man är nu bara några centimeter från nästa åtgärd på kommunernas åtgärdslista: att informera alla som bor runt Tibon om att en sänkning är nära.

– Den kommer att bli väldigt låg. Lägre än vad folk som bor omkring där har varit med om, skulle jag tro. Det påverkar självklart djurlivet, säger Kumlas VA-chef Marcel Minnegal.

Marcel Minnegal, VA-chef Kumla kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Därför skickas varningen ut en stund innan själva sjösänkningen ska genomföras, så att kommunen ska hinna få in viktiga fakta från de boende.

– Det är en extrem åtgärd, det förstår vi ju. Folk har säkert synpunkter, säger Marcel Minnegal.

Just nu är nivån i Tisaren 60 centimeter under förra årets nivå. Sjunker vattnet ytterligare drygt 20 centimeter börjar arbetet att sänka Tibon.

– Vi vill verkligen inte sänka sjön, för det blir en väldigt stor påverkan. Men blir vi tvungna så gör vi det, säger Marcel Minnegal.

Många sommarstugor ligger runt den populära bad- och fiskesjön Tibon. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Sista möjliga åtgärd

Kommunen har redan infört bevattningsförbud. Det har bromsat vattenförbrukningen, men Tisaren fortsätter att sjunka. Om man ska undvika en sänkning av Tibon måste hjälpen nu komma uppifrån.

– Man vill ju att det ska komma mycket mer regn, och framförallt under vinterperioden mycket mer snö, så vi får tillbaka grundvattennivån, säger Susanne Westman.

Håkan Stenbergh och Susanne Westman. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Även kommunen hoppas nu på mycket nederbörd. För att sänka Tibon löser inte problemen på lång sikt och det finns ingen nödvattentäkt att ta till.

– Det här är en sista åtgård. Vi har inget annat kvar. När vi har gjort det där är det bara att vänta och hoppas på regn, säger VA-chefen Marcel Minnegal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet