David Classon från Arvika fick ta emot priset av Torgny Mogren. Foto: SVT

Han är mästare i rörkrökning

På onsdagen avgjordes det prestigefulla regionmästerskapet i VVS för gymnasieelever från Örebro, Värmland och Västmanland.

På Tullängsgymnasiet i Örebro avgjordes under onsdagen ett av sju regionmästerskap i VVS för gymnasieelever.

Sju elever från lika många skolor gjorde upp om att bli regionmästare. Deltagarna kom från Värmland, Västmanland och Örebro och hade kvalificerat sig genom att vinna tidigare uttagningar till finalen.

Värmlänning vinnare

Uppgifterna bestod i att mäta och bocka rör på 3,5 timma och deltagarnas arbete synades noga av två domare. När allt var granskat stod David Classon från Taserudsgymnasiet i Arvika som vinnare. Och han var nöjd.

– Det känns fruktansvärt kul. Fruktansvärt gött är det. Det var inte svårt egentligen, man blir bara så jävla nervös och stressad,  säger David efter han fått ta emot medalj av en annan mästare – längdskidåkaren Torgny Mogren.

Nytta i framtiden

David är nu en av sju regionmästare som ska utses under vecka 11 och 12 i hela landet. Sen väntar en tävling på Sverigenivå.

– Genom skoltävlingar har vi möjlighet att dels få en bild av kunskapsnivån på eleverna och dels möjlighet att lyfta de skolor som får genomföra regionmästerskapen säger Charlotte Fryklund, verksamhetschef på VVS-Branschens Yrkesnämnd som står bakom tävlingarna.

David Claesson är övertygad om att vinsten kommer att vara till nytta i framtiden.

– Jag tror nog att en arbetsgivare kan bli imponerad om man kan visa att man vunnit ett mästerskap, säger han.

Foto: Anders Nord / SVT

Samtliga tävlande i regionfinalen

Visa

Hampus Erlandsson Yrkesgymnasiet Örebro

Anton Andersson Möckelngymnasiet Karlskoga

Gustav Room Ullvigymnasiet Köping

Jakob Lunde Nobelgymnasiet Karlstad

Andreas Bolin Lindengymnasiet Katrineholm

David Classon Taserudsgymnasiet Arvika

Robin Bratt Tullängsgymnasiet Örebro

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer