Foto: svt

Bara en tidsfråga innan olyckan slår till i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Varje morgon korsar flera elever spåret vid Laxå station för att komma till sitt pendeltåg. Det enda som skiljer dem från X2000-tågen som vrålar förbi i 200 kilometer i timmen är en enkel träbom.

De boende i Laxå menar att det bara är en tidsfråga innan olyckan är framme.

– Vi är glada varje dag som det inte händer något, säger Marita Mattson som är planerare på Laxå kommun. Det är vår skräck att det ska hända.

Sikten åt båda håll är god så många tar chansen och kryper under bommarna. Såhär har det varit i många år men ingenting händer.

Inga finansiella medel
På Trafikverket erkänner man att lösningen på Laxå station inte är trafiksäker men man har inga pengar för att göra något åt det hela.

– Det finns inga finansiella medel och problemet har inte rankats lika högt som andra problem i Sverige idag, förklarar Christian Mineur på Trafikverket.

Informatör ska förvarna
Att bygga en gångbro vid stationen kostar mellan 150-200 miljoner kronor. I väntan på det ser man på kommunen nu över möjligheten att bygga en provisorisk bro för tio miljoner kronor.

För att lösa den akuta situationen kommer man att anställa en informatör som ska varna resenärerna på perrongen när ett X2000 tåg ska passera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Säkerheten på Laxå station

Mer i ämnet