Bara två av tio örebrolänningar har brandövat hemma

Publicerad

En undersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Bergslagen visar att 77 procent av örebrolänningarna aldrig gjort en brandövning hemma.

De allra flesta bränder där människor skadas eller dör sker i hemmet. Bara de tre senaste åren har 8 människor omkommit i Örebro län till följd av brand.

De vanligaste brandorsakerna i Sverige är glömd spis och soteld i skorsten, och varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6 000 bostadsbränder. Det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare.

– Vi ser en ökning mellan första advent och jul. Idag har vi en gemensam branvarnardag för att gå ut och berätta hur det fungerar med en brandvarnare exempelvis, säger Ulf Andersson, verksamhetschef för brandskyddsföreningen.

Under brandvarnardagen i Örebro visade brandskyddsföreningen hur det går till när man släcker bränder. De gav handfasta tips till örebroarna som gick förbi i stan.

– Brandvarnare är ett måste med tanke på de snabba brandförloppen som vi har. Vi går också ut med att det är bra att ha en brandsläckare hemma i sin bostad för då har man en rimlig chans att släcka en brand.

Brandskyddsföreningens 5 bästa brandvarnartips:

 1. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, gärna en i varje rum.

 2. Prioritera köket, där flest bränder startar, och sovrummet så att du hör larmet om du sover.

 3. Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.

 4. Testa brandvarnaren en gång i månaden. Varför inte skapa en rutin i samband med att du betalar räkningarna?

 5. Glöm inte brandvarnare i stugan och i båten. Ta gärna med en resebrandvarnare på semestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.