Foto: SVT

Var tredje kommun har en plan för hot mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Politiker som hotas är ett hot mot demokratin. Det menar statsvetaren Agneta Blom som är kritisk till att så få kommuner har en plan för politiker som utsätts för hot eller våld.

Agneta Blom är docent i statsvetenskap vid Örebro universitet och i mitten av 2000-talet var hon sekreterare för den Nationella kommittén om hot mot förtroendevalda.

Hon är kritisk till att bara en tredjedel av landets kommuner har en plan för att förebygga och hantera hot och våld mot politiker.

– Det är allvarligt. Betydelsen av att vara förberedd har påtalas i många år. Genom att öva och tänka igenom sina rutiner undviker man en del situationer, säger hon och fortsätter:

– Det är människor som drabbas och då måste organisationen se till att skydda dem från något som kan bli riktigt farligt.

Ökad exponering – ökad risk

Det finns en stor oro över att det kommer att bli vanligare med hot och våld mot politiker i år. Inte minst med anledning av att det hålls två val.

– Under ett valår blir många fler förtroendevalda synliga och många frågor ställs på sin spets. När exponeringen ökar, ökar också risken för att bli utsatt för trakasserier och hot, säger Agneta Blom.

Vilka risker ser du med att politiker hotas?

– Risken är att vi får mer hårdhudade personer som blir förtroendevalda. I en demokrati är det viktigt att alla typer av människor blir företrädda och kan vara med och företräda, säger Agneta Blom. Är det riskfyllt att vara förtroendevald kommer många att avstå och då får vi en sämre demokrati. Studier visar att det är den vita medelålders, lite karga mannen som kommer att vara kvar på slutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.