Enligt socialförvaltningen i Askersunds kommun har det blivit fel i en TT-artikel som uppger att det skulle finnas fler barn och unga i kriminella gäng i kommunen. Foto: Robin Haldert/TT

Kommunens uppgifter: Ingen ökning av barn i gängkriminalitet i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Sverige uppger att man ser en ökning av barn och unga som dras in i kriminalitet av gäng. Örebro är en av dessa kommuner. Askersund är däremot inte en av kommunerna som ser en sådan ökning. 

I en TT-artikel, som publicerades på svt.se/orebro igår, söndag uppges Askersund vara en av de kommuner som ser ett ökat antal orosanmälningar om barn och unga, som misstänks vara inblandade i gängrelaterad kriminalitet.

Men när SVT Nyheter Örebro  ringer socialtförvaltningen i Askersund blir enhetschefen Johan Prabin förvånad över uppgiften att Askersund listas som en av de kommuner som ser en sådan ökning.

– Vi har svarat på TT:s undersökning, men det måste ha blivit fel någonstans. Vi ser ett ökat antal orosanmälningar de senaste åren, men inte kopplat till gängkriminalitet.  

Vad handlar det om då?

– Det är barn som är ute sent på kvällarna och vi får också in fler anmälningar om barn som far illa i hemmet. Men vi känner inte igen bilden av att det finns kopplingar till gängkriminalitet, vi har inte kännedom om att det skulle vara så, säger Johan Prabin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.