Enligt Monika Boström gör den nya statusen och livsstilen att väldigt unga inte vill lämna kriminaliteten. Foto: TT/SVT

Barn fångas upp av kriminella gäng – måste betala för att få lämna

Uppdaterad
Publicerad

Barn i nio-, tioårsåldern fångas upp av kriminella gäng och när socialtjänsten kommer in har barnen svårt att bryta med den kriminella miljön. Om de vill lämna gänget kan det kosta stora summor – som de inte har. En enkät som TT skickat till kommunernas socialtjänster visar att problemet ökar på flera håll, bland annat i Örebro.

– Det är barn det handlar om, och det är det som är så oroväckande. Unga i kriminalitet har alltid funnits men det eskalerar, samtidigt som våldet i gängen blir allt grövre. Det är väldigt bekymmersamt, säger Monika Boström, gruppledare på socialförvaltningen i Örebro.

De kriminella gängen i Sverige har blivit allt fler – och våldsammare. Skjutvapenvåldet har ökat och polisen har varnat för att allt yngre personer dras in i gängverksamheten.

Problemet tycks spritt över landet, enligt en enkät som TT skickat till socialchefer i landets 290 kommuner och som 62 procent svarat på.

Flera orter, som tidigare varit förskonade från gängkriminalitet i yngre åldrar, är det inte längre.

Yngre utnyttjas

På flera orter ser socialtjänsten en ökad problematik kopplad till droghandel, där äldre utnyttjar yngre för att langa.

I Katrineholm ser socialtjänsten hur pojkar i 12-, 13-årsåldern dras in i gäng som leds av 30-40-åringar.

– Det hela är väldigt svårt att komma åt eftersom ungdomarna redan är uppfångade av gängen innan vi kommer in och sedan har svårt att bryta med gänget. Vi får information om att ungdomarna måste köpa sig fria, för stora summor som de inte har, säger Anna Bergström, enhetschef för barn och unga i Katrineholm.

Vill inte lämna

På flera håll noterar socialtjänsten också vad man ser som alarmerande beteendeförändringar hos barn. Ofta är det svårt att motivera de unga att bryta med gänget.

– De här barnen är ju inne i vad de tycker är ett härligt liv, där man får bekräftelse, uppmärksamhet, tillhörighet. Man kanske har mer pengar, man kan köpa kläder, man betyder något, man är viktig, man har en roll. Så länge den unge tycker att det rullar på och går bra vill den inte lämna, säger Monika Boström på socialförvaltningen i Örebro.

Långsiktigt arbete

Flera socialchefer pekar på vikten av att kunna komma in tidigt i barnens liv, innan dessa fått kontakt med kriminella grupperingar.

– Det handlar om att ge föräldrar mer stöd så att de kan bli trygga i sin roll. Mer resurser i skolan så att barn inte redan vid åtta års ålder känner att det inte fungerar. Det behövs ett långsiktigt förebyggande arbete och samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och bup, säger Anna Bergström i Katrineholm.

Fakta TT:s enkät

TT:s enkät gick ut till Sveriges 290 kommuner, varav 179 svarade, vilket ger en svarsfrekvens på cirka 62 procent.

Den övergripande frågan var om socialtjänsten får in fler orosanmälningar om barn och unga under 18 år som misstänks vara inblandade i gängrelaterad kriminalitet i dag jämfört med för fem år sedan.

14 procent svarade ja, 53 procent nej, 15 procent var osäkra och 18 procent svarade att frågan inte var aktuell.

Följande kommuner/kommundelar svarade ja:

Askersund, Borås, Botkyrka, Fagersta, Falun, Halmstad, Härryda, Hörby, Kalmar, Karlstad, Katrineholm, Köping, Ljusdal, Lysekil, Motala, Perstorp, Sala, Sigtuna, Skövde, Täby, Uddevalla, Värnamo, Västra Hisingen (Göteborg), Örebro, Örnsköldsvik, Östhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.