Två yngre barn har tagit kniv eller ett vasst föremål med till skolan och hotat andra barn. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Tioåringar knivhotade förskolebarn – kommunen polisanmäler inte

Uppdaterad
Publicerad

Vid två olika tillfällen har två barn i tioårsåldern haft med sig kniv till skolan och hotat andra elever på två skolor i Kumla kommun. Kommunen har valt att inte polisanmäla incidenterna.

– Vi har haft två incidenter där yngre barn har haft med sig kniv eller ett vasst föremål till skolan och hotat andra barn, säger Ann-Sofie Vennerstrand, som är förvaltningschef på förvaltning för livslångt lärande i Kumla kommun.

TV: Se hela inslaget här

Hot på skola

Den ena incidenten ska ha inträffat för ett par veckor sedan och den andra i förra veckan. Ingen ska ha skadats fysiskt i samband med händelserna.

Kommunen har inte polisanmält

En förälder som SVT Nyheter varit i kontakt med efter incidenten i förra veckan tycker att skolans agerande varit dåligt. Och han tycker att skolan borde polisanmält händelsen, vilket inte har skett.

– Vi rådgör med polisen och man säger att när det gäller så unga barn så är det bättre att anmäla direkt till socialtjänsten. Annars måste ärendet gå via polisen till socialtjänsten och då är det bättre att vi anmäler direkt till socialtjänsten så att det går snabbare. Och det har man gjort omedelbart, säger Ann-Sofie Vennerstrand.

Ann-Sofie Vennerstrand, förvaltningschef på förvaltning för livslångt lärande i Kumla kommun, beskriver händelserna som väldigt allvarliga. – Jag har inte förut varit med om att det har hänt och framförallt inte med så här små barn. Det är väldigt obehagligt och ovanligt. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Hon berättar också att kommunen har agerat i samband med händelserna. I båda fallen har eleverna, som haft med sig kniv till skolan, stängts av under några dagar och fått undervisning hemma.

Obehagligt och ovanligt

Man jobbar också med att säkra upp så det blir tryggt för barnen, med extra personer på rasterna. Ann-Sofie Vennerstrand beskriver händelserna som väldigt allvarliga.

– Jag har inte förut varit med om att det har hänt och framförallt inte med så här små barn. Det är väldigt obehagligt och ovanligt.

Har du eller ditt barn råkat ut för någonting liknande? Tipsa oss och hör av dig till oss på orebro@svt.se eller ring redaktionen på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot på skola

Mer i ämnet