Foto: Johan Pisoni / SVT

Barn hjälper barn som tvingas leva i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På Grenadjärskolan i Örebro har eleverna i årskurs sex jobbat med ett projekt för att stötta barn som tvingas leva i fängelse.

– Det är ganska svårt att tänka sig hur jobbigt det är, säger eleven Calvin Akida.

Varje år jobbar eleverna på skolan med olika projekt för att hjälpa dem som lever i mindre utvecklade länder. I år ligger fokus på ett projekt som syftar till att synliggöra att många barn tvingas leva i fängelse, på grund av att deras föräldrar begått olika brott.

– När jag fick höra att det finns barn som sitter i fängelse blev jag lite ledsen. Men jag förstår ju att då måste man hjälpa dem och det är precis det vi gör, säger eleven Sara Jansson.

TV: Se inslaget här

Ger bort dockor

Årets projekt heter ”invisible friend”, alltså osynlig kompis, och går ut på att klassen samlar in pengar som sedan används för att köpa dockor som de ger bort. Senaste gav de en docka till ett barn i Thailand.

– Det är ganska svårt att tänka sig hur jobbigt det är att vara på ett sådant där fängelse. Det brukar inte vara så rent där heller, säger eleven Calvin Akida.

Tror ni dockorna blir en tröst i vardagen för de här barnen?

– Ja, jag tror det faktiskt, säger klasskompisen Joel Kurt.

Lärorikt engagemang

Även om projektet har inneburit att elever behövt prata om jobbiga ämnen så som människohandel, prostitution och barnarbete, så tror lärarna på skolan att det är lärorikt för barnen att få engagera sig.

– Jag tror det är jätteviktigt. Och för barnen i fråga är det ju fantastiskt att få höra att det är ett barn eller många barn långt upp i den rika norden som bryr sig om mig och som gör det här. Det skapar någonting åt båda hållen, säger läraren Benedicte Cornels.

Calvin Akida säger att han kommer att fortsätta satsa på att hjälpa dem som har det tufft.

– När jag blir äldre och har ett jobb ska jag ge pengar till de fattiga och de som har det dåligt. Till exempel de som sitter med sina föräldrar i fängelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.