Johanna Modin, verksamhetschef Bufff Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Barnrättsorganisationen Bufff stöttar barn med förälder i fängelse: ”Bästa är om man berättar”

Uppdaterad
Publicerad

Barnrättsorganisationen Bufff, försöker nå och stötta barn som har en frihetsberövad förälder. Det handlar om 30 000 barn, lågt räknat.

– De här barnen känner ofta skuld och skam, säger Johanna Modin, verksamhetsansvarig på Bufff i Örebro.

En del barn kommer till Bufff med massa frågor, oro och ångest.

– Vi pratar om en sak i taget. Det viktigaste är att barnen känner att de inte är ensamma  – att det finns fler som dem, säger Johanna Modin.

Följ med in på Bufff och hör Johanna Modin berätta mer om organisationen i klippet.

Kris hemma

Det blir ofta en kris när ena föräldern frihetsberövas. Det kan handla om att barnen placeras i jourhem eller partnern som inte ens vet vad som hänt.

Johanna Modin, verksamhetschef Bufff Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

– Ekonomin blir snabbt sämre och familjer måste flytta, det blir otroligt stora konsekvenser i vissa fall, säger Johanna Modin.

En del barn blir jätteledsna andra förbannade.

– Några blir lättade och tycker det är skönt att de nu vet var pappa är, att han får mat och att samtalen till honom hela tiden slutar.

Buffs erfarenhet är att vuxna som möter barn till frihetsberövade behöver mer kunskap om deras behov. Barnen känner sig ofta bortglömda och att ingen förstår deras situation.

Anstaltsbesök

Johanna Modin och hennes kollegor besöker anstalter för att nå föräldrar där men organisationen arbetar inte för återförening.

– Barnet kan vara rädd för sin förälder. Det är kriminalvården och socialtjänsten som utreder om det är bra för barnet att ha kontakt med föräldern.

Anstaltsbesöken handlar om att lyfta målgruppen föräldrar och få dem att tänka på hur barnen påverkas, vad barnen behöver och hur de mår.

– Vi pratar om hur man kan agera, när man ska ta kontakt och om man ska ta kontakt, säger Johanna Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.