Foto: Vibeke Mathiesen / TT

Barn med tarmsjukdomar löper högre risk att drabbas av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Barn som insjuknar i kroniska tarmsjukdomar, som ulcerös kolit och Crohns sjukdom, löper större risk att också drabbas av psykisk sjukdom. Det visar ny forskning som Örebroläkaren Jonas Ludvigsson och hans kollega Agnieszka Butwicka, tagit fram.

I Sverige lider ungefär 2000 barn av någon typ av inflammatorisk tarmsjukdom – IBD. Ont i magen, viktnedgång och blodiga diarréer hör till vardagen. Det här kan, i sin tur, leda till psykisk ohälsa, visar ny forskning.

– Det här leder i sin tur till att de missar skola och de kanske är rädda för att få cancer. Och det kan leda till nedstämdhet och annan psykisk sjukdom, säger Jonas Ludvigsson.

Tittat på 6400 barn

I studien har han och Agnieszka Butwicka tittat på 6400 barn med en inflammatorisk tarmsjukdom födda mellan 1973 och 2013. De barnen har sedan jämförts dels med friska barn men också med sina egna syskon.

– Vi har jämfört med syskonen för att de oftast växer upp under samma förhållanden och har ungefär samma levnadsvanor. På det sättet har vi kunnat avgöra om den psykiska ohälsan berott på IBD eller på andra faktorer.

Vanlig kronisk sjukdom

Den ökade risken för barn med kronisk tarmsjukdom att drabbas psykisk ohälsa tror forskarna också gäller barn med andra kroniska sjukdomar. Det här menar forskarna är bra att känna till, så att barnen kan få rätt stöd tidigt.

– Ungefär 50 barn i Örebro län lider av IBD i dag, och i Sverige rör det sig om upp emot en procent av befolkningen. Vi tycker att det är en rätt så vanlig sjukdom, speciellt eftersom den är kronisk och det här är patienter vi träffar flera gånger om året.

Team stöttar i Örebro

I Örebro finns ett team där både läkare, dietist och kurator eller psykolog ingår, för att försöka ge rätt stöd och hjälp till de barn som diagnostiseras med IBD. Här hålls också varje år ett nationellt pediatriskt IBD-möte.

Men det här stödet finns inte överallt.

– I Sverige är vi överlag rätt så bra på det här och Örebro är lite av ett centrum för den här typen av frågor. Men så är det inte i alla länder, och därför är det viktigt att vi känner till den ökade risken för psykisk sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.