Knytgubbarna i Fellingsbro har nu blivit barnbok. Foto: Thomas Wedin – Kristofer Ström / SVT

”Knytgubbarna” hjältar i ny bok – hjälper nyanlända barn att åka skridskor

Publicerad

Tack vare Knytgubbarna i Fellingsbro har nyanlända barn och andra ortsbor fått chansen att åka skridskor. I barnboken ”Ceva och skridskorna” får läsarna nu följa eldsjälarnas betydelse för ett flyktingbarn från Syrien.

I lilla Fellingsbro är Knytgubbarna välkända och består av flera pensionärer som hjälper skolan genom att se till att barnen ska kunna åka skridskor. Och när hela samhället ställde upp fick även de barn som inte har några skridskor möjlighet att åka.

Is kan vara otäckt

Omkring 90 barn fanns i Fellingsbro ishall under torsdagen när författaren Monica Zak besökte orten.

– Det är ganska häftigt och vi har fått jättebra respons sedan vi startade för nio år sedan. Och i år blir lite av ett rekordår för oss, säger initiativtagaren Nils-Göran ”Pliggen” Lindén.

För många av de nyanlända barnen kan det här med is upplevas som något otäckt. I boken ”Ceva och skridskorna” speglas också ett syriskt barn som efter en farlig båtresa över Medelhavet är rädd för att isen ska spricka, men som tur är möter Ceva Knyttgubbarna.

Oro inför nedläggning av ishallen

I framtiden hoppas Knytgubbarna kunna hjälpa fler barn att få åka skridskor. Dock är eldsjälarna oroliga inför framtiden eftersom hallen är nedläggningshotad.

– Efter hela den resan vi gjort vore det otroligt tråkigt om vi tvingades lägga ner allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.