Hällefors kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

I Hällefors lever 90 procent av utrikesfödda barn med låg ekonomisk standard

Uppdaterad
Publicerad

I Hällefors lever flest utrikesfödda barn i hela landet i familjer med låg ekonomisk standard. Så många som 90 procent av de utrikesfödda barnen på orten räknas in i den gruppen av SCB.

Det är inte bara i Hällefors som andelen utrikesfödda barn lever i familjer som har det ekonomiskt kärvt.

– I ungefär var fjärde av landets alla 290 kommuner levde över 70 procent av de utrikesfödda barnen med låg ekonomisk standard. I 15 kommuner låg andelen på över 80 procent, säger Hans Heggemann, statistiker på SCB.

Men allra störst är andelen alltså i Hällefors i Örebro län, med nästan 90 procent, enligt SCB:s statistik från 2019. Minst andel hade Vaxholm i Stockholms län med 17 procent.

Vad är låg ekonomisk standard?

Låg ekonomisk standard kallas i Sverige det internationellt vedertagna relativa inkomstmått som visar hur många som lever i hushåll med en disponibel inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. EU kallar samma mått för at risk of poverty (i risk för fattigdom). Att ha låg ekonomisk standard är således nödvändigtvis inte detsamma som att vara fattig. Det här relativa inkomstmåttet används dock ofta av olika aktörer både i Sverige och övriga EU för att beskriva andelen fattiga i befolkningen till exempel bland barn eller pensionärer.

Källa: scb.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.