Barnbesök på akuten bör avgiftsbeläggas. Det menar barnläkaren Jonas F Ludvigsson i en debattartikel. Foto: TT /SVT

Barnläkare: Ta betalt för barnbesök på akuten

Publicerad

Allt fler uppsöker akuten när barn blir sjuka. Men i de flesta fall handlar det om sjukdomsbilder som primärvården skulle kunna hantera. I en debattartikel på SvD Debatt anser barnläkaren Jonas F Ludvigsson vid Örebro Universitetssjukhus att en avgift bör införas för barnbesök på akutmottagningen.

”Mer än hälften av de barn jag träffat under 2016 och 2017 borde inte ha sökt till akutmottagningen”, skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson vid Örebro Universitetssjukhus på SvD Debatt.

Överkonsumtion av akutsjukvård

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus

Den fria barnsjukvården leder till en överkonsumtion av akutsjukvård, anser Ludvigsson. Genom att införa en avgift på akutmottagningen, men behålla gratis primärvård kan lätt sjuka barn dirigeras rätt.

På 20 år har antalet barnbesök på akutmottagningen i Örebro ökat från 5 000 per år till 9 000, fortsätter han. I många fall kommer barnen med åkommor som oklar feber, maginfluensa och virusinfektion och borde ha sökt sig till en vårdcentral istället för att besöka en redan överbelastad akutmottagning.

Underbemannad primärvård

Samtidigt är primärvården underbemannad och Ludvigsson tror att en förklaring till att föräldrar söker sig till akuten är svårigheter att på kort varsel få tid hos sin husläkare. Därför måste även primärvården stärkas, enligt Ludvigsson.

Resultat · Vad tycker du: Ska det kosta pengar för barn att besöka akuten?

  1. Ja
    66 %
  2. Nej
    27 %
  3. Vet ej
    7 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer