Foto: SVT

Basketdomare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra års fängelse. Det blir straffet för de två basketdomare som i dag dömdes för att ha odlat cannabis i stor skala i Striberg utanför Nora.

Det var i höstas som polisen hittade 742 plantor, som skulle kunna ge cannabis värd över två miljoner på den illegala marknaden. Odlingen fanns i en industrilokal i Striberg i Nora kommun.

Två domare, som dömt i de högsta serierna i basket, anhölls misstänkta för att ha legat bakom odlingen. De döms nu till fyra års fängelse vardera för grovt narkotikabrott.

Industriell odling
Båda domarna har under rättegången erkänt att de begått brott, men inte hållit med om åklagarens beskrivning. Den ena har erkänt narkotikabrott, men inte velat att det ska betraktas som grovt. Den andra har medgivit medhjälp till narkotikabrott.

Men Örebro tingsrätt valde alltså att gå på åklagarens linje när det gäller brottsrubriceringen och dömde båda männen för grovt narkotikabrott. Tingsrätten motiverar detta med att det inte handlar om någon vanlig hemmaodling, utan om en industriell verksamhet med syfte att tjäna pengar. 

– Vi anser att domen är felaktig och kommer överklaga, säger advokat Patrik Ahlbeck, som företräder en av domarna.

Avstängda
Ytterligare en man döms till två års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott. Han ska även utvisas ur landet, enligt tingsrättens dom. Han bodde i industrilokalen och ska ha hjälpt till att sköta plantorna.

De båda domarna har varit avstängda från att döma matcher i väntan på tingsrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Basketdomare odlade cannabis

Mer i ämnet