Foto: Erik Molander/Sjöräddningssällskapet

Båt började brinna utanför Askersund

Uppdaterad
Publicerad

En privat båt brann kraftigt strax utanför Askersund på söndagen. Personen ombord lyckades ta sig i land och ingen kom till skada.

Enligt SOS Alarm var branden explosionsartad, men det fanns ingen risk för explosion. Båten var en stålbåt och cirka elva meter lång. Troligtvis startade branden i samband med matlagning.

– Vi fick larmet 15:13 och vi var framme 16:08, efter en skumpig färd över vattnet, säger Henrik Elsehamn, på Sjöräddningssällskapet Motala-Vadstena. 

Släppte förtöjningen

Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten i Askersund var framme ungefär samtidigt och hjälptes åt under släckningsarbetet. Sjöräddningssällskapet skriver i ett pressmeddelande att det inte fanns några gasolflaskor i båten men däremot en 20 liters dunk bensin och att båten hade diesel som drivmedel.

– Vad jag förstår så hade ägaren till båten släppt förtöjningen när det började brinna så att inte båten skulle ligga intill land.  Personen satte sig själv i säkerhet på ön. Det tog ungefär en timme att släcka branden och förtöja den utbrunna båten igen, säger Henrik Elsehamn.

Efter att branden släckts så informerades Kustbevakningen, som ansvarar för miljöräddning till sjöss. Deras övervakningsplan flög över platsen och dokumenterade utsläppen.

Båtägaren fick hjälp till fastlandet och klarade sig utan fysiska skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.