För båtägaren Janne Johansson blir det allt mer ohållbart att ha båten inne i Örebro. Foto: Anders Nord/SVT

Båtägare: ”Sitter som fånge i Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

Båtägarnas problem att ta sig in och ut till Hjälmaren via Svartån har blivit en politisk fråga. På onsdagen debatterades muddring på fullmäktige i Örebro kommun efter en interpellation från Vänsterpartiet. Under tiden tappar allt fler båtägare tålamodet med att ingen lösning finns i sikte.

Jessica Carlqvist (V) hade ställt samma fråga som många andra båtägare i Örebro – Vad gör kommunen för att göra Svartån och Hjälmaren farbar?

SVT Play: Muddring debatterades på fullmäktige i Örebro

Frågan fick kommunalrådet Björn Sundin (S) svara på och konstaterade att det är en fråga som kommer att engagera ännu mer om några månader när det är dags att åka ut med båten.

– Det är en komplex fråga, svarade han på interpellationen. Men vi har avsatt pengar i budgeten för att genomföra muddring. Problemet är att vi inte har ett godkänt förslag på var vi ska göra av muddringsmassorna.

Läs också: Stopp i farleden – båtarna kan bli fast

Frågan inte ny

Det visar sig nämligen att bottenmassorna innehåller mycket gifter och att bara lägga upp massorna utefter Svartån är uteslutet. Av kostnadsskäl går det inte heller att transportera massorna och låta SAKAB ta hand om dem.

Men frågan är inte ny, den har diskuterats i minst fem år och under tiden brottas båtägare Janne Johansson med mer påtagliga problem. För honom blir det allt mer ohållbart att ha båten inne i Örebro.

– Jag sitter som Örebros fånge just nu, konstaterar han bedrövat. När jag skulle transportera hem båten i höstas fastnade jag i Röda tunnan i farleden. Det gick åt en stor motorbåt att bogsera loss mig – och sen fastnade den också.

”Finns anledning att vara orolig”

Farleden ska hålla ett djup på 2,10 och på Sjöfartsverket väntar man nu på en åtgärdsplan från Örebro kommun.

I talarstolen beklagar Björn Sundin (S) att det tagit sån tid att hitta en lösning – och att ingen är i sikte.

– Jag hoppas innerligt att vi kommer att klara sjöfarten men det finns anledning att vara orolig.

Janne Johansson tänker nu ut andra lösningar.

– Jag kommer sannolikt att flytta min båt. Det gissar jag att turistbåtarna också tvingas till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muddring av Hjälmaren

Mer i ämnet