Säckarna med batteriavfall läcker frätande vatten. Foto: Tomas Wedin/SVT

Företaget vägrar flytta batterisäckarna – har gått i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

På en tomt i de södra delarna av Örebro kommun står ett stort antal vita säckar innehållandes batteriavfall. Lakvattnet från säckarna är mycket frätande. Ett av företagen som hanterat avfallet hotas nu med miljonböter om de inte flyttar säckarna. Men de vägrar – och har gått i konkurs.

Innan julhelgen skickade Örebro kommun ett föreläggande till en av de underleverantörer som hanterat det batteriavfall som nu placerats på en tomt i de södra delarna i Örebro kommun.

Huvudkravet är att avfallet ska flyttas senast den 20 januari. Annars tvingas företaget betala ett vite på en miljon kronor. Förutom att flytta säckarna riktar kommunen en rad krav med viten om totalt fem miljoner om kraven inte uppfylls.

Batteriskandalen

Överklagar

Men föreläggandet överklagades av företaget. De menade bland annat att de inte kan hållas ansvariga för batteriavfallet.

”Vi är enbart en tredje part som på LMAG's förfrågan enbart upplåtit mark för förvaring med uppvisade dokument av mottagaren LMAG att materialet är klassat enligt EU kod som ofarligt återvinningsmaterial”, skriver företaget i sitt överklagande.

SVT har tidigare rapporterat om att Urecycle och deras underleverantör LMAG (LMA Gruppen) är oense om hur säckarna varit märkta samt hur de skulle hanteras. Företaget som nu fått ett föreläggande är LMAG:s underleverantör.

Har gått i konkurs

Örebro tingsrätt satte företaget i konkurs förra veckan. Det var företaget själva som ansökte om konkursen. Föreläggandet som Örebro kommun skickade till företaget är därmed ogiltigt, och nu riktar man blickarna mot konkursboet istället.

– Nästa steg blir att skriva ett nytt föreläggande för att se om det är vägen vi kan gå. Vi utreder vad vi har för möjligheter att flytta på avfallet. Avfallet ska bort, men det kan ta lite tid, säger Johanna Elfving, enhetschef vid miljökontoret i Örebro.

Det krävde kommunen av företaget

• Vid ett vite av 1 000 000 kronor upphöra med lagring av farligt avfall på angivet verksamhetsområde på fastigheten snarast dock senast 20 januari 2020

• Vid ett vite av 200 000 kronor tillse att farligt avfall senast den 20 januari 2020 transporteras bort från det verksamhetsområde som framgår av bilaga av en transportör som miljönämnden har godkänt innan transport sker.

• Vid vite om 50 000 kronor meddela miljönämnden minst 48 timmar innan transporten av det farliga avfallet ska ske.

• Vid ett vite av 3 600 000 kronor tillse att det farliga avfallet som transporteras bort från verksamhetsområdet, senast den 20 januari 2020, lämnas till en mottagare som miljönämnden har godkänt.

• Vid ett vite av 50 000 kronor inkomma till miljönämnden med mottagningskvitto för bortlämnat avfall senast den 24 januari 2020

Vid vite om 50 000 kronor senast den 20 april 2020 inkomma till miljönämnden med en provtagningsplan för markundersökningar på fastigheten samt omkringliggande mark som kan ha påverkats av föroreningar från verksamhetsområdet.

• Vid ett vite av 150 000 kronor senast den 20 februari 2020 med hjälp av en oberoende sakkunnig utföra en markprovtagning på fastigheten och provta vattnet i området, dvs. den närliggande bäcken som avleds till ån, för att undersöka förekomsten av föroreningar samt inom samma tid redovisa resultaten av undersökningar till miljönämnden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet