Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Foto: Malin Gotlin/Lovisa Blomberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Batteriskandalen i rätten – åklagaren yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hölls sista rättegångsdagen gällande de fyra män som står åtalade misstänkta för grovt miljöbrott efter att totalt 1 898 ton farligt batteriavfall hittats på flera fastigheter i bland annat Örebro och Kumla kommun.

Rättegången har pågått i två veckor och avslutades alltså idag, fredag.
Åklagaren menar att de åtalade gjort ett medvetet risktagande och att det skett systematiskt över lång tid, och yrkar på fängelse på mellan ett och fyra år för de misstänkta männen.

Utredningen är omfattande och har tagit lång tid.

– Det är ett väldigt stort mål med en lång händelsekedja. Jag har haft väldigt stor uppställning från polisen, många duktiga utredare och tekniker. Det är alltid roligt när det är ett lite större ärende, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin.

Det farliga batteriavfallet ska ha dumpats och grävts ner på flera fastigheter i bland annat Kumla och Örebro.

Nekar till brott

De åtalade medger händelseförloppet kring hanteringen av avfallet, men nekar till brott. Samtliga försvarsadvokater lyfte att de tilltalade inte visste att avfallet i säckarna var farligt, att det inte var klassat som det och att de inte heller hade anledning att misstänka att det var farligt.

Förutom fängelse yrkar åklagaren också på näringsförbud för samtliga på mellan två och fem år, och menar att de åtalade haft skyldighet att veta att de hanterat miljöfarligt avfall.

De misstänkta männen är i 50-årsåldern och har kopplingar till olika företag. Två av de fyra åtalade männen har suttit häktade ända fram till sista rättegångsdagen, men under fredagens förhandling beslutade tingsrätten att männen skulle försättas på fri fot.

Dom i målet väntas den 29 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

batteriskandalen

Mer i ämnet