Länsstyrelsen ger Hallsbergs kommun rätt att riva en bäverdamm utanför Pålsboda. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bäverdamm får rivas i Pålsboda – för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

En bäverdamm på en tomt strax utanför Pålsboda i Hallsbergs kommun får rivas, och bävrarna jagas. Det har Länsstyrelsen i Örebro län beslutat.

Beslutet grundar sig i att Hallsbergs kommun anser att bäverdammen kan orsaka skada på närliggande reningsverks damm och dammvallar.

Detta i sin tur kan påverka reningsverkets funktion, och Länsstyrelsen anser därför att rivningen av bäverdammen är ”absolut nödvändig för att förhindra allvarlig skada på reningsverkets funktion”.

Jakt med fälla och skjutvapen

I samband med att den nya dammen rivs ska slagfällor ställas ut i nära anslutning till bävrarnas byggnationer. Länsstyrelsen ger också kommunen rätt att, utöver jakt med slagfälla, även bedriva traditionell bäverjakt med skjutvapen.

Jakten får bara bedrivas under ungefär en månads tid, fram till mitten av december, och ska ske i direkt anslutning till att dammen rivs.

Kommunen har tidigare fått tillstånd att riva bäverdammen och bedriva jakt på de bävrar som bor där. Jakten har dock inte lyckats, och bävrarna har därför kunnat bygga en ny fördämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.