• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/SVT

BB tvingas stänga nästa sommar – igen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags informerades personalen på kvinnokliniken på Karlskoga lasarett att BB kommer hållas stängt även nästa sommar. Patienterna kommer åter igen att få söka sig till USÖ i Örebro för vård.

Likt sommar 2016 kommer all verksamhet på kvinnokliniken på Karlskoga lasarett att flyttas till Universitetssjukhuset i Örebro, något som Karlskoga tidning var först att berätta.

– Det råder en ganska uppgiven stämning här. Personalen har ju valt att arbeta på Karlskoga lasarett och vill inte behöva jobba någon annan stans, säger Cathrine Pedersen som är chef för avdelning Q i Karlskoga.

BB i Karlskoga

Behövde läsa tidningen för besked

Hon säger att beslutsfattarna inte har gett henne någon information om vad som ligger till grund för beslutet.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det, men det är klart att det är lite konstigt. Men jag förväntar mig att jag kommer få besked framöver och inte behöver läsa tidningen för att få besked, säger hon.

”Förvånade att hon hävdar det”

Jennie Liling-Ståhl är en av personerna som har varit med och fattat beslutet. Hon menar att personalen i Karlskoga ska ha informerats om varför man har fattat detta beslut.

– Det förvånar mig väldigt mycket att hon hävdar det. Respektive chef i ledningsgruppen ska föra vidare informationen i sina led. Men om så inte har varit fallet så är det ytterst olyckligt, säger sjukhusledningens områdeschef Jennie Liling-Ståhl.

En vettig lösning

Beslutet innebär att alla som ska föda barn eller vårdas på den slutna kvinnokliniken i sommar måste flyttas till Örebro. Jennie Liling-Ståhl vill poängtera att åtgärden är en del av ett större sommarpaket där sjukvården i länet ska samordna sina resurser.

– Det här är en del av en vettig lösning som bidrar till att vår personal får semester och att vi inte förlänger väntetiden för våra patienter. Men det här är inte en förlossningsfråga, vi kommer behöva samarbeta inom hela länets sjukvård i sommar, säger hon.

Ska minska risken för misstag

Hon berättar att just barnmorskor är en yrkesgrupp som det råder stor brist på.

– Vi hade stora problem 2015 och kunde inte få ihop ett fullständigt sommarschema. Man fick ge ut kort semester och många fick jobba övertid, säger hon och fortsätter:

– Det här ledde till att vi fick en trött och utarbetat personal, vilket i sin tur ökar risken för misstag begås i vården. Det ville vi undvika 2016, säger hon.

Ska inte bli permanent

Hon berättar att sjukhuset har genomfört en enkätundersökning bland patienterna och att de personer som fick åka till USÖ istället för Karlskoga lasarett generellt sett var nöjda med den vård de fick. Detta är ytterligare en anledning till att man nu väljer att stänga BB i Karlskoga även 2017.

Men många tycker att det är en lång väg att behöva åka till förlossningen på USÖ, vad tänker du om det?

– Jag tycker det perspektivet är knepigt. På många platser i landet åker patienter betydligt längre än så. Det här sker dessutom på bra vägar, under sommartid, utan snö och halka.

Kan det tänkas BB får flyttas till USÖ permanent framöver?

– Inte i min värld. Absolut inte, säger Jennie Liling-Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet