Örebro tingsrätt Foto: Johannes Weckström /SVT

Bedömning: Mordåtalad led ej av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt har tidigare funnit den man i 20-årsåldern, åtalad för att huggit ihjäl en jämnårig man, skyldig. Rätten beslutade att mannen skulle genomgå en rättpsykiatrisk undersökning, vilken nu visar på att mannen inte led av någon psykisk störning vid brottet, Nerikes Allehanda först rapporterade.

Det var i september 2021 som två ladugårdar brann ner i södra länsdelen. Ladugårdarna totalförstördes och initials rubricerades händelsen endast som mordbrand.

Flera dagar senare fann polisen en kropp i närområdet och polisen misstänkte mord. Den man som misstänktes för gärningarna åtalades sedemera för mord, mordbrand och olaga hot – och tingsrätten bedömde honom skyldig.

Fängelsedom att vänta

Nu när den rättpsykiatriska undersökningen fastställt att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning, kan mannen dömas till fängelse. Åklagaren har tidigare yrkat på 14 år.

Förhandlingarna återupptas av tingsrätten den 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.