Beräkningar visar att nästan alla kommuner i landet kommer ha en ökande andel äldre de kommande åren. Foto: NTB scanpix

Befolkningen åldras – var tionde Hälleforsare över 80 år 2023

Publicerad

Sveriges befolkning åldras och det märks även i Örebro län. I Hällefors beräknas 10 procent av befolkningen vara 80 år eller äldre inom fem år.

Det är ett tiotal kommuner i landet som ligger på motsvarande nivå. Även Ljusnarsberg ligger högt, med 9,2 procent. De har också den största ökningen av andelen äldre, på nästan 30 procent jämfört med i dag.

– Nu kommer den här ökningen som man har pratat om så länge. Den började ta fart redan förra året, men kommer att ta ytterligare fart under de kommande fem, tio åren. Det kommer att vara en kännbar ökning på ett sätt som vi inte har sett tidigare, fortsätter Mats Forsberg, vd på Statisticon som tagit fram statistiken, till Nyhetsbyrån Siren.

Ökningen påverkar samhället

Totalt i Sverige kommer antalet äldre att öka med 85 000 från i dag till 600 000 år 2023, enligt beräkningarna. Det innebär att 5,7 procent av befolkningen kommer vara 80 år eller äldre.

– De flesta kommuner kommer att erfara väsentligen ökade kostnader inom till exempel äldreomsorg, säger Mats Forsberg till Nyhetsbyrån Siren.

Två kommuner i vårt län kommer ha en mindre andel äldre än rikssnittet och det är Örebro med 4,9 procent och Lekeberg med 5,2 procent.

Så stor andel äldre i din kommun

Visa

År 2023 beräknas antalet äldre i Sverige, 80 år och äldre, ha ökat med 85 000 till 600 000.

Så här stor beräknas andelen vara i respektive kommun i Örebro län.

Askersund: 8,2 %

Degerfors: 7,9 %

Hallsberg: 6,1 %

Hällefors: 10 %

Karlskoga: 7,6 %

Kumla: 5,8 %

Laxå: 8,5 %

Lekeberg: 5,2 %

Lindesberg: 7,3 %

Ljusnarsberg: 9,2 %

Nora: 7,9 %

Örebro: 4,9 %

Källa: Kolada/SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer