Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ataniyaz Ataniyazov, belysningsansvarig på Örebro kommun, i klippet ovan. Foto: SVT

Belysningsansvarig: ”Risken är att det blir mörkt på flera platser i vinter”

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade försök att laga trasig gatubelysning är det mörkt på flera håll i centrala Örebro. Men det är inte lamporna som är det stora problemet utan kabelnätet – och en skriande brist på pengar.

Faktiskt borde det kommunala belysningsnätet ha börjat bytas ut redan för 20 år sedan för nu blir det allt svårare att se till att gatubelysningen gör det den ska: lyser.

– Många tror att vi måste byta lampor, men det är kablarna i marken som måste bytas ut, konstaterar Ataniyaz Ataniyazov som är belysningsansvarig på Örebro kommun. Dessutom är det inte bra för miljön att ha så gamla kablar där energiförlusterna är väldigt stora.

De rosa linjerna markerar var i marken i centrala staden det ligger enfaskabel från 1940-talet. ”Den borde ha bytts ut för 20 år sedan” konstaterar belysningsansvarig på kommunen. Foto: Källa Örebro kommun

Måste planera in bytet

Sammanlagt handlar det om 40 mil dålig kabel, varav 20 mil enfaskabel som börjar närma sig 80-årsstrecket.

Men kostnaden för att byta ut hela kabelnätet är svindlande: cirka 450 miljoner kronor.

– Även om vi skulle ha finansiering för det skulle det ändå inte gå att byta allt samtidigt, säger Anders Olsson (C) som är ordförande i Tekniska nämnden som fördelar pengarna till belysningsnätet. Istället får man försöka lappa och laga så gott det går och planera in bytet under flera år.

Lagningar hjälper inte

Men enligt Ataniyaz Ataniyazov avlöser den ena lagningen den andra – på samma ställe – utan varaktigt resultat.

– Risken är att det kommer att bli mörkt på flera platser i centrala Örebro i vinter, avslutar han.

SVT rapporterade · Hur ser belysningen ut där du bor?

I Lillån är det väldigt mörkt på flertal ställen ,på vissa ställen finns lampor men som inte funkar o på vissa gång o cykelbanor har de inte ens satt dit några lamor!?O ska man gå till bussen i Lillån så är det så mycket sly som hänger ut i hela gångbanan,det har påpekats förrut men händer inte någonting!!
Många arbetstillfällen skulle kunna lösas bara av att hålla lite ordning i områdena men det verkar vara slut i den kassan också!

Anna

Spelar nog inte så stor roll hur upplyst det är! Det är väl ingen som vågar gå ut på kvällarna ändå som det ser ut med gängen i centrum och rån o stök!!!

Joppe

23 mars 2019 felanmäldes trasig belysning hörnet Olaigatan-Alnängsgatan som fortfarande inte är åtgärdat. Fick svar att dom väntar på material från underleverantör. Verkar som ingen har något ansvar den ena vet inte vad den andra gör.

Inger

Det ska väl upphandlas först. Och sen göras om flera gånger. Det tar väl några år. Så brukar det ju bli i Örebro numera. Undrar just om nya vattentornet Lyran hinner bli klart innan belysningen fungerar igen. Kanske t o m nya parkeringsautomater. Men det blir väl svårt att hitta dem i mörkret...

Lars

Planera bytet? Det kan inte komma som en chock för de ansvariga att kablarna är så pass gamla och behöver bytas ut. Man skulle ha planerat och börjat för länge sedan och det finns inga ursäkter för detta. Man har som sagt vetat om detta men valt att lägga ner hundratals miljoner på bland annat kulturkvarteret. Driftkostnader som kommer ligga på många miljoner per år kan vi också se fram emot.

Z

Jag är nog mer trygg i mörker än i ljus.
Går jag på en upplyst gata, men skogen eller området bredvid är kolsvart, så är ju risken för överfall större då jag syns på den upplysta gatan, medan förövaren gömmer sig i mörkret.
Så jag går mycket hellre i mörker - där är man ju osynlig.

Sandra

När inget annat inom Tekniska förvaltningen fungerar, så varför skulle då gatubelysningen fungera? Nej stora hål i gatorna och ingen belysning det är vad vi Örebroare börjar bli vana vid.
Mats

Mats

Det väl bara som vanligt! Örebro vill växa och få hit fler människor men man är inte beredd att göra något för att få folk att trivas och vilka stanna kvar.. Bara att titta på vägarna, parkeringar, bussförbindelser mm. - Man kan lägga hur många miljoner som helst på ett kulturkvarter men är inte beredd att lägga pengar på att få infrastrukturen att fungera?

Hans T

Det kanske kan räcka att byta till LED lampor.
Då bör väl nätet räcka till.
Gorla

Göran Larsson

Prolemet är som störst under marken - det är gamla kablar som går sönder i stor utsträckning just nu så att byta till andra mer energisnåla armaturer räcker tyvärr inte. / Åsa

SVT · Åsa Svennebäck

Lampor byttes ut mot LEDo. Därmed blev det avsevärt mörkare på gatorna.
Kulturhus för minst 500 miljoner o. Planer för BRT för flera miljarder. Viktigare av trygghetskänsla bl. A attbyta ledningar för 270 mil. Örebro kommun i nötskal ?

Christer Roos

Kabelnätet i siffror

Visa
  • I centrala Örebro finns ca 20 mil enfaskabel som lades ner i marken på runt 1940-talet. De finns bland annat i området kring Drottninggatan, Slottsparken och Vasatorget.
  • Att byta ut kablarna, inklusive stolpar och armaturer skulle kosta ca 270 miljoner kronor. Då är inte kostnaden för nyasfaltering med.
  • I den nuvarande budgeten finns 7 miljoner kronor för investeringar i kabelnätet. Det räcker till att byta 0,5 mil kabel.
  • Energiförlusten i enfaskablarna beräknas vara 30-50 procent av hela energiförbrukningen.
  • Drygt 17 mil 3-fasledningar finns dessutom i marken som grävdes ner före 1965.
  • För att byta ut dessa kablar, skaffa nya stolpar, och armaturer skulle kostnaden ligga på ca 183 miljoner kronor utan nyasfaltering.
  • Inne i bostadsområden kan det vara hyresvärden , till exempel ÖBO, som ansvarar för gatlamporna.

Källa: Örebro kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer