I dag meddelade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Askersund att de kan tänka sig styra kommunen i minoritet. Foto: SVT

De vill styra Askersund – i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i ett gemensamt pressmeddelande att de vill styra Askersunds kommun de kommande fyra åren. Men då blir det ett styre i minoritet.

Det är fortfarande inget bestämt kring styret i Askersunds kommun efter valet i september. Men under måndagen klargjorde de tre högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de är beredda att axla rollen de kommande fyra åren.

– Det behövs en förändring i Askersund, och vi känner att vi är skyldiga våra väljare att göra ett försök, säger Carline Dieker (M) på måndagskvällen.

Klara besked dröjer

En första indikation på hur styret blir kommer först 29 oktober, då kommunen har fullmäktigepresidium och en valberedning tillsätts. Men helt klart blir det på kommunfullmäktige först den 10 december.

– Vi har goda förhoppningar, det är en majoritet av väljarna som inte röstat på de styrande partierna, säger Caroline Dieker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.