Billerud Korsnäs fabrik i Frövi-Rockhammar. Foto: Johannes Weckström/SVT

Beskedet: Pappersbruket i Frövi varslar 70 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

70 anställda varslas om uppsägning på Billerud Korsnäs pappersbruk i Frövi. Det besked meddelande företaget idag.

Det var i mitten av september som beskedet att 300 tjänster ska försvinna på Billerud Korsnäs. Företaget har 4 500 anställda globalt och finns på sex orter i Sverige.

Nu står det klart att 70 av de tjänster som ska bort i koncernen finns i Frövi, vilket gör det till den fabrik som drabbas hårdast av varslet. Något som P4 Örebro var först med att rapportera.

Varsel i Örebro län 2019

– Vi får största antalet tjänster som ska bort, säger Lars Karlsson som ordförande vid fackförbundet Pappers i Frövi.

Innefattar koncernövergripande tjänster

Lars Karlsson kan inte säga så mycket om vad varslet innebär, då de själva just nu får förslag från företaget om hur situationen ska se ut efter varslet.

Det han kan säga är att de 70 tjänsterna är på produktionen i Frövi, och innefattar även koncernövergripande tjänster som finns i Frövi.

Vilka som varslas är heller inte klart, utan det kommer facket tillsammans med företaget att bestämma utifrån LAS, lagen om anställningsskydd.

Fabrikschef Ingrid Engström hävdar också att vilka som kommer varslas är en pågående process.

– Vi ser över hela verksamheten och pekar inte ut någon speciell personalgrupp, säger Ingrid Engström.

Varför tror du att bruket i Frövi drabbas hårdast?

Jag väljer att inte uttala mig om andra enheter. Jag väljer att fokusera på vår potential och verksamhet här. Det är klart att jag står bakom det här varslet och de här siffrorna. Sen får vi se var vi hamnar efter pensionsavgångar, tillfälliga anställningar och vakanser.

”Massa bra människor”

Ingrid Engström upplever att stämningen på bruket i Frövi trots allt är god, men att enskilda individer är oroliga.

– Det är ett tag sedan som informationen gick ut i verksamheten. All sådan information väcker oro. Vi håller ändå ett bra fokus i vår verksamhet, vi har en bra organisation med massa bra människor.

I Frövi finns det idag 640 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet