För eller mot en folkomröstning? Hör i klippet vad de olika politikerna säger. Foto: SVT

Beslutet i KS: Ingen folkomröstning om BRT

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagens kommunstyrelsemöte i Örebro var frågan om en folkomröstning gällade BRT uppe. Förslaget från tjänstemännen inför mötet var att rösterna inte var tillräckligt många för en folkomröstning, något politikerna i KS också fastställde.

På tisdagseftermiddagen meddelade politiska styret i Örebro kommun att kommunstyrelsen fastställt att det inte inkommit tillräckligt med underskrifter för att väcka frågan om folkomröstning gällande kollektivtrafiksystemet BRT. Nu ska frågan också vidare till kommunfullmäktige.

– Vi kan konstatera att det inte finns tillräckligt stöd för att frågan om folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige. Det innebär också att tidigare beslut att införa BRT hedras och respekteras och som dessutom togs i bred överenskommelse och med klar majoritet, säger John Johansson (S) Kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

superbussarna i Örebro

Förslag om genomförande

Sverigedemokraterna, tillsammans med Liberalerna och Moderaterna lade fram ett gemensamt förslag om att tillräckligt många namnunderskrifter inkommit för en folkomröstning.

Inför kommunstyrelsens sammanträde skickade Moderaterna ett pressmeddelande där de meddelande att de stödjer en folkomröstning.

– Jag anser att det finns anledning att godkänna antalet röster för att väcka frågan om en folkomröstning i det material som lämnats in av Folkinitiativet, säger Anders Åhrlin, oppositionsråd (M), i pressmeddelandet. Folkinitiativet är för seriöst för att negligera på det sätt som Socialdemokraterna gör.

Nedan kommenterar politikerna dagens beslut:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet