Tiveden ligger till stor del i Laxå kommun. Foto: TT /SVT

Beslut i Laxå kan ge eko

Publicerad

Ett beslut i kommunstyrelsen i Laxå att utropa hela kommunen till ett ekoturism-område kan innebära att Laxå blir den första Ekoturism-kommunen i landet.

– Det känns otroligt spännande och stimulerande, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Det är Svenska Ekoturismföreningen som utropat de kriterier för hållbart turistande som Laxå nu vill anamma, för att i så fall bli den första kommunen i Sverige som blir en så kallad Ekoturism-kommun.

Så här skriver föreningen på sin hemsida: ”Ekoturism är ett ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande”

Första steget taget

I veckan togs ett första beslut om saken i kommunstyrelsen och nu väntar fortsatt behandling av ärendet.

– Tiveden Ekoturism-området skulle kunna vara en viktig pusselbit för att skapa fler jobb i vår besöksnäring och för att öka attraktiviteten för platsen Laxå. Vi vill att fler ska upptäcka vår kommun som en bra plats att leva och verka på, säger Bo Rudolfsson (KD).

Vill locka fler svenskar

Och att det blir ett ”Tiveden Ekoturism-område” är troligt, eftersom det i kommunstyrelsen råder politisk enighet kring idén, som kommer från Laxås näringsutvecklare Hans Traav.

– Cirka 70 000 utländska turister besöker nationalparken varje år, de flesta från Tyskland och Nederländerna, och vi tror att fler nu också kommer att upptäcka våra naturreservat och andra intressanta naturvärden. Till exempel Skagershultsmossen i Hasselfors som är en av Mellansveriges största högmossar. Eller lyssna på ylande vargar i Vargavidderna. Vi hoppas också på att fler svenskar upptäcker Laxå kommuns naturvärden eftersom närturism är en viktig del i ekoturism, säger han.

Formellt tas beslut i frågan vid kommunfullmäktige den 22 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.