Beslut om det blir någon brasa eller ej tas på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Beslut om majbrasa vid slottet tas på valborg: ”Prognosen ser gynnsam ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en majbrasa vid slottet i Örebro under valborgsfirandet på tisdag, trots torkan. Arrangören, Örebro universitet, skjuter på beslutet så nära inpå som möjligt, men meddelar att prognosen ser gynnsam ut.

Varje år lockas tusentals besökare till Örebro slott för att med musik, körsång och tal fira valborg. Och, icke att förglömma, titta på valborgselden som tänds på en flotte i vattnet. Inför årets firande har det varit, och är fortfarande, oklart om det blir någon brasa. Det här på grund av det torra och varma vädret som varit de senaste veckorna.

– Vi har inte tagit något beslut än, vi väntar så länge som möjligt, säger Erik Nilsson, säkerhetschef vid Örebro universitet.

Torkan 2019 Örebro län

Inget eldningsförbud

På tisdagsmorgonen kommer det slutgiltiga beslutet att fattas, men prognosen ser gynnsam ut som det ser ut i dag, menar han.

– Det finns ju en prognos om att det ska regna i morgon.

Det finns inget eldningsförbud i Örebro län, men länsstyrelsen och räddningstjänsten avråder från att elda i skog och mark. Erik Nilsson påpekar att brasan står där det finns fukt, på en flotte i Svartån, samt att det inte ska blåsa så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet