Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mimmi Eriksson och Alma Hultman, universitetsstudenter, pluggar på stadsbiblioteket som omväxling. De har båda märkt av att det emellanåt blir stökigt i bibliotekets lokaler. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Drogproblemen på biblioteket består: ”Vi behöver hjälp från samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året släppte stadsbiblioteket i Örebro en rapport om de narkotikaproblem som då rådde i deras lokaler. Nästan ett år senare är situationen bättre, men trots att man tillsatt vakter och möblerat om så består problemen. Det var Nerikes Allehanda först med att rapportera.

– Vi vill stävja det, men vi behöver hjälp från andra institutioner i samhället, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef för biblioteken i Örebro.

Utöver att tillsätta ordningsvakter och att möblera om för bättre insyn har man satt upp skyltar med husets regler. Dessutom har personalen på biblioteket vidareutbildats i bemötande. 

– Många av de berörda har en neuropsykiatrisk problematik och då är det viktigt att möta de personerna med de behov de har, säger Lars Hilmersson.

Han tillägger att kunskapen från utbildningarna även kommer till hands oavsett vem personalen möter. Dessutom skapar det trygghet för personalen.

– De måste känna sig trygga och ha de verktyg som krävs för att möta alla möjliga situationer som kan uppstå.

”Uppehållsrumskänsla”

Mimmi Eriksson och Alma Hulgren går båda sista året på universitetet i Örebro och pluggar i bibliotekets lokaler som omväxling. De har märkt av att det blir stökigt till och från.

– Det samlas mycket folk vid entrén. Men det finns ju vakter som avstyr situationerna, säger Mimmi Eriksson.

Alma har märkt att det blivit lugnare i och med att vakterna tillsattes.

– När de är här säger de till, och det blir en annan stämning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.