Resande, personal från Örebro läns museum och aktiva i hembygdsföreningen har tillsammans grävt ut det sist bebodda huset. Foto: SVT

Bildspel: Den övergivna byn

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år drevs alla invånare i en hel by bort. Nu söker Örebro läns museum sanningen bakom vad som hände.

I början på 1900-talet fanns en by i skogen utanför Finnerödja där personer ur minoriteten resande bodde. Efter konflikter med lokalbefolkningen övergavs byn undan för undan.

– Man mer eller mindre tvingade dem att överge sina hus och överge platsen, säger Ann Hellman, projektledare från Örebro läns museum.

Genom arkeologi, historisk forskning i bland annat arkiv och nedtecknande av minnen från personer i trakten kartlägger nu Örebro läns museum hur byn kom till, vilka som bodde där och hur det gick till när byn övergavs.

Platsen har varit överväxt, men i samband med en utgrävning av det sist bebodda huset nu i höst har mycket växtlighet rensats undan. Den övergivna byn kommer nu också att märkas ut så att det går att hitta den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.