Det är tillåtet enligt lag att köra på isar, men med vissa undantag säger polisen. Foto: Enana Alrafidain /SVT

Bilkörning på is är tillåtet enligt lag

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från Norge är det i Sverige tillåtet att köra bil på frusna sjöar. Dock under vissa förutsättningar.

– Att köra bil på is är i sig inte olagligt, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen Region Bergslagen.

På söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis om att två bilar kört igenom isen på sjön Möckeln i Karlskoga.

De fyra inblandade, nedkylda personerna klarade sig undan med blotta förskräckelsen. De kunde ta sig upp på land och bara se på när bilarna sjönk ned i varsitt hål. Men händelsen i sig innebär inte automatiskt någon brottsutredning från polisens sida, såvida fordonen inte läcker.

– I det här fallet kan det bli fråga om miljöbrott, möjligen. Brandkåren har varit i kontakt med kommunen, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen Region Bergslagen.

Tillåtet enligt terrängkörningslagen

Enligt polisen är det rent lagligt tillåtet att köra på isar, något myndigheten själv gör med jämna mellanrum för tränings skull. En frusen sjö räknas nämligen som terräng på vintern.

– Det är tillåtet enligt terrängkörningslagen. Däremot gäller det att veta vad man gör när tar sig ut med bilen på isen. Där kan det handla om att man måste passera privat mark och då är det en annan sak, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen Region Bergslagen.

Manar till försiktighet

Förutom att vara medveten om riskerna vad gäller bärighet gäller det att ha koll på lokala föreskrifter och vara uppmärksam på om sjön ifråga är en dricksvattentäkt. På sådana är motortrafik förbjuden sommar som vinter.

Med söndagens olycka i bakhuvudet råder polisen dock till försiktighet.

– Det är väl känt av skridskoåkare att man aldrig skall lita på en is. Den kan vara fyrtiofem centimeter när man borrar ett hål och kollar, sedan är det ett utlopp eller en kallkälla i närheten som gör att isen inte alls bär, säger Hedelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer