Foto: Malin Gotlin / SVT

Bin hyr bostad i Brickebacken

Uppdaterad
Publicerad

Bin är viktiga för en stor del av vår matproduktion och nu vill Örebrobostäder bidra med ett surrande gäng som ska ge finare frukter i Brickebacken och Ölmbrotorp.

– Det är alldeles för ont om pollinerare i världen i stort och vi vill ge bina bättre förutsättningar. Och så vill vi ordna så att vi får njuta av sommarens alla frukter och bär på ett bättre sätt. Det kan vi göra tack vare bina, säger Linus Larsson som är miljöchef på det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder.

Foto: Malin Gotlin / SVT
Klimat och miljö – SVT Örebro

Skyddad plats

Det kommunala bolaget har hyrt in en biodlare som ska sköta om kupan både i Brickebacken och de två som snart ska ställas ut i Ölmbrotorp. På taket i Brickebacken är insekterna skyddade från övriga hyresgäster och i Ölmbrotorp kommer kuporna skyddas med ett staket.

– Vi vill ställa dem så att de inte råkar slås omkull av en boll till exempel. Taket här är bra för de kommer upp lite grann och bina passerar inte förbi en cykelbana eller sånt.

Kan bli fler

Idén till bikuporna har Öbo fått av andra bostadsbolag och företag runt om i landet som gjort samma sak. Om årets försök faller väl ut blir det sannolikt bikupor i fler bostadsområden nästa år. Och de flitiga bina hjälper ju inte bara till och pollinerar frukter och bär utan det blir också honung av deras arbete. Men vad som händer med den är inte klart.

– Vi får se om det blir ”give aways” eller om den kommer att säljas på bovärdskontoret här. Vi har inte riktigt bestämt oss, säger Linus Larsson.

Fakta bin

  • Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar.
  • Honungsbin kan flyga flera kilometer från bikupan i jakt på blommor.
  • För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina besöka 3 till 4 miljoner blommor. En flygsträcka som uppskattas till två varv runt jorden.
  • Det tar 21 dagar från yngel till färdigt bi.
  • Ett arbetsbi lever ca fem veckor.
  • Drottningen lever tre till fyra år.
  • Det finns 270 arter av vildbin i Sverige. En tredjedel av dem är hotade. En av orsakerna är det förändrade odlingslandskapet där boplatser och ängsmarker försvunnit. En annan är att de kan förgiftas av bekämpningsmedel.

Källa: Sveriges biodlares riksförbund Biodlarna och Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet