Med kort varsel har familjerna i Björnhammar fått packa det de kan få med sig. Foto: SVT/Arkivbild

Björnhammaren töms på asylsökande

Publicerad

Ett hundratal asylsökande har de senaste månaderna bott och startat sina nya liv i Björnhammaren i Hallsberg. Nu vill Migrationsverket tömma boendet. De boende ska ha flyttat ut senast sista december.

Redan i början av månaden fick de boende besked om att boendet ska tömmas. Med kort varsel har familjerna i Björnhammar fått packa det de kan få med sig och flytta någon annanstans.

Flyttar människor

Enhetschefen Chafic Aoun på Migrationsverket säger att de boende kommer att flyttas från Björnhammar, men att boendet inte kommer att läggas ner.

– Vi har många tomma bostäder i andra orter idag med bättre faciliteter och kommunikationer. Vi vill helt enkelt flytta människor från Björnhammaren till bättre orter i den mån det går, säger Chafic Aoun och fortsätter:

– Men det är här ingen del av en avveckling eller en tömning av Björnhammaren. Vi hyr fortfarande bostäderna där och vi kommer att belägga dem vid behov.

”Bättre för familjen”

I Björnhammaren bor flera barnfamiljer och sammanlagt runt 60 barn. De har nu tagits ur skolan, ett par veckor före skolavslutningen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro har ett par familjer redan flyttat.

– Det kan vara en nackdel för barnen. Men vår bedömning är att det är bättre för familjen att flytta till en ort med bättre faciliteter, så att barnen kommer komma in i skolgången där, säger Chafic Aoun.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med fastighetsägaren Joakim Gabenius som bekräftar att de inte har fått någon uppsägning av bostäderna från Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.