Örebro tingsrätt. Foto: Anders Nord/SVT

Blev skjuten i benet av polisen – åtalas för grovt hot mot tjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköts i ett av sina ben av polisen i Lindesbergs kommun i början av april har nu åtalats vid Örebro tingsrätt. Han misstänks för vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman.

Det var den 2 april som polis ryckte ut till en bostad utanför Lindesberg efter ett larm från anhöriga. I huset fanns en man i 30-årsåldern som hotat ta livet av sig.

När polisen kom fram till huset kom mannen ut med en pistol i handen och vägrade släppa den, trots polisens uppmaning.

Efter att varningsskott avlossats utan att mannen reagerade sköts han av polisen i ett av benen.

Åtalas för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott

Nu åtalas han vid Örebro tingsrätt och misstänks för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott.

Enligt gärningsbeskrivningen har mannen hotat de båda poliserna och inte lyssnat till deras kommandon. 

Att hotet bedöms som grovt beror dels på att mannen enligt gärningsbeskrivningen velat bli skjuten av polis, samt att ”hotet påtagligt förstärkts” genom att mannen gjort mantelrörelser på pistolen.

Uppgav att han ville bli skjuten

Till grund för åtalet finns bevisning i form av beslagtaget vapen, ammunition samt muntlig bevisning efter förhör med den skjutne mannen samt de målsägande poliserna.

Dessutom finns protokoll efter förhör med den polisassistent som under ambulansfärden till sjukhus fick höra av mannen att hans avsikt varit att bli skjuten av polis. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.