Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Fredrik mer om sin situation och hur han påverkats av Försäkringskassans avslag. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Blinde Fredrik, 61, får varken jobb eller sjukersättning: ”Det tär på mig psykiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sterner, som bor i Örebro, är blind sedan unga år och får hjälp med mat, tvätt och städning. Arbetsförmedlingen anser att han inte står till arbetsmarknadens förfogande och nu tvingas Fredrik leva på försörjningsstöd eftersom Försäkringskassan nekar honom sjukersättning.

Organisationer, privata företag och föreningar, Arbetsförmedlingen sökte brett under många år men hittade ingen arbetsplats som var villig att göra de anpassningar Fredrik behöver. 2017 skrevs han ut från från Arbetsförmedlingen med rekommendationen att söka sjukersättning.

– Jag har sökt tre fyra gånger sedan dess och fått avslag, berättar Fredrik.

Mår psykiskt dåligt

Fredrik har bott i samma lägenhet sedan 1987 och är helt beroende av ledsagning i nya miljöer. Förutom svårigheterna som Fredriks funktionsnedsättning innebär beskriver hans kurator på Syncentralen hur Fredrik sliter med psykiska symptom, trötthet, uppgivenhet och bristande koncentration och minne.

– Det tär på mig psykiskt det här att jag hamnat mellan stolarna, det är helt uppåt väggarna, säger han.

Läkarintyget

Försäkringskassan uttalar sig inte om Fredriks ärende eftersom det är överklagat till Förvaltningsrätten. I avslaget hänvisar myndigheten bland annat till ett läkarintyg från 2019 där läkaren skriver att Fredrik skulle kunna arbeta 50-75 procent om lämpligt arbete med anpassade hjälpmedel finns.

Försäkringskassan beslutar att Fredrik inte ens har rätt till partiell sjukersättning, utan bedömer att Fredrik trots sin funktionsnedsättning och övriga hälsoproblem skulle kunna ha ett anpassat, enklare arbete, som inte kräver syn eller god förmåga att förflytta sig, i en miljö som han kan bli förtrogen med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer