Ellen Eklind har arbete som väntar direkt efter gymnasiet. Foto: Peter Comstedt /SVT

Blomstrande framtidsutsikter i fokus

Publicerad

Ellen Eklind utbildar sig till florist och går snart ut gymnasiet. På tisdagen genomförde hon det första steget mot att få gesällbrev i en bransch som skriker efter arbetskraft.

Under tisdagen valde elever vid floristutbildningen på Viriginska skolan att avlägga prov för att få ett yrkesbevis. Det är ett första steget mot att få ett eget ett gesällbrev.

– I dag har fyra elever från både gymnasieprogrammet och vuxenutbildningen valt att gå upp till granskning, säger Sofie Holmquist som är lärare vid Virginska skolan i Örebro.

Både elever vid vuxenutbildningen och på gymnasieprogrammet avlade prov för yrkesbeviset. Foto: Peter Comstedt /SVT

Halva klassen ställde upp

Både elever vid vuxenutbildningen och på gymnasieprogrammet Florist -14 visade sina färdigheter. Från gymnasieprogrammet var det bara en elev som valde att anta utmaningen.

Ellen Eklind är nämligen en av endast två elever på floristutbildningen.

Ett av hennes blomsterarrangemang har hon skapat i form av en jättelik kameralins, beströdd med blommor. Ingen lätt sak att göra och som krävt tålamod.

– Själva blommorna har tagit ungefär två timmar att stoppa i. Resten har jag hållit på med i flera veckor. Målat, limmat och så där, säger hon.

Tema starka kvinnor

Just idén med en kameralins är sprungen ur ett av de teman som eleverna fått att utgå ifrån. ”Women”, med undertemat starka kvinnor.

Artisten Zara Larsson och den amerikanska porträttfotografen Annie Leibovitz var utvalda inspirationskällor.

Idag slutförde de sina arbeten och de kommer nu att synas av branschfolk.

– Det är Floristernas yrkesråd som anordnar provet för yrkesbeviset. Det kommer tre externa granskare hit imorgon, säger läraren Sofie Holmquist.

Att göra prov för ett yrkesbevis är ett första steg mot ett eget gesällbrev. Foto: Peter Comstedt /SVT

Just florist är ett bristyrke, enligt Skolverket som kom med en rapport om framtida brisyrken i slutet på förra året.

– Det är färre som avlägger provet i år. Det beror på att detinte är så många sökande nu. Branschen skriker efter folk, men det är inte så många som utbildar sig, tyvärr. Så är det över hela landet. Vi behöver ha folk, säger Sofie Holmquist.

För Ellens del har hon redan jobb som väntar direkt efter gymnasiet. Det fick hon genom sin praktik på utbildningen.

Mindre årskullar

Att färre söker till floristutbildningen har flera orsaker, men en av dem är sannolikt baserad på ett olyckligt missförstånd kring möjligheten att senare läsa vidare på universitet eller högskola, menar Sofie Holmquist.

– Årskullarna är mindre och sedan har det ju varit en dipp sedan de gjorde om yrkesutbildningarna och tog bort den allmänna behörigheten. Sen kan man ju få den allmänna behörigheten här ändå, men alla förstår inte det. Jag tror att det är därför som det har dippat på yrkesprogrammen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.