Foto: SVT

Blufföretag lurade Hallsbergs kommun på nära kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Under ett och ett halv år har Hallsbergs kommun fakturerats av ett företag som svartlistats av Svensk Handel. Över 200.000 kronor ska Hallsbergs kommun ha betalat trots att de inte har något avtal med företaget.

Issmältningsmedel och soppåsar till ett mycket högre pris än vanligt är det som blufföretaget fakturerat Hallsbergs kommun för.

– Det blir ju mycket diskussioner när sådant här uppdagas. Jag jobbar hårt för att få budgeten att ens räcka till personalkostnaderna och då ska sådant här inte få förekomma., säger Niklas Hasselwander, tillförordnad teknisk chef i Hallsberg.

Företaget Universal Solutions som fakturerat Hallsbergs kommun på drygt 230.000 är svartlistat av Svensk Handel. De har inget avtal med kommunen, men har levererat och fakturerat i ett och ett halvt års tid.

Kraftigt överpris

120 kronor litern har Hallsbergs kommun betalat för issmältningmedlet som vanligtvis kan köpas till ett mycket lägre pris.

Nu har kommunen slutat betala fakturorna, men trots det fortsätter företaget skicka varor under ett annat namn.

– Jag fick reda på det här i förra veckan att det pågått sedan i januari 2015. Hade jag känt till det tidigare hade jag satt stopp för det, säger Niklas Hasselwander.

Flera kommuner i landet lurade

Bedrägeriet mot kommuner i landet har pågått under en längre tid och många är drabbade av Universal solutions oärliga faktureringstaktiker.

Även Kils kommun har gått på företagsbluffen och köpt issmätlningsmedel för kraftigt överpris, rapporterar SVT Nyheter Värmland i dag.

I oktober rapporterades det om Lunds kommun som köpt våtservetter av samma företag för 65.000 kronor.

Degerfors – 38 061 kronor

Hallsberg – 234 456 kronor

Kumla – 24 574 kronor

Lekeberg – 8 797 kronor

Lindesberg – 6 846 kronor

Örebro – 12 772 kronor

Källa: Förenade bolag

Förenade Bolag är särskilt inriktade på att kartlägga, relationskoppla och övervaka verksamheter vars uppgift i huvudsak är att arbeta med eller kring någon form av vilseledande försäljning, ofta benämnt ”bluffakturor” eller ”fakturabedrägerier”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet