Boel Edrén är mjölkbonde och belönades i dag med en medalj av kungen. Foto: LRF / Jan Petersson

Boel en av 31 mjölkbönder som fick guldmedalj av Kungen

Uppdaterad
Publicerad

– Lite pirrigt var det men genrepet hjälpte, säger Boel Edrén från Örebro, en av 31 mjölkbönder i landet som idag tog emot medaljen av Kung Carl Gustaf – för att under lång och trogen tjänst ha levererat förstklassig mjölk med ”skicklighet och ansvarskänsla”.

Högtidligt. Det är det första ord Boel kommer på när hon ska beskriva medaljceremonin i Stockholm.

– Det är ju ett erkännande av att man gjort något bra, säger Boel, när SVT når henne i bussen som är på väg till Skansen och Solliden, där pristagarna ska äta lunch.

LRF:s guldmedalj gick i år till 31 mjölkbönder i hela landet som levererat mjölk av högsta kvalitet under minst 23 år. Och lite nervöst var det, erkänner Boel, till vardags ladugårdsförman och instruktör på naturbruksgymnasiet Kvinnersta utanför Örebro.

Övade med stand-in-personer

– Vi övade lite innan med stand-in-personer för Kungen och Drottningen, så att vi skulle ta medaljen i rätt hand och gå rätt och så. Säkert också för att vi skulle känna oss trygga, säger Boel.

– När Kungen kom in sjöng vi Kungssången – första gången för mig och antagligen den sista. Att välja kläder var lite svårt, men jag hade turen att springa på en fin klänning!

Boel är 60 år och har jobbat på olika mjölkgårdar sedan 1978, och på Kvinnersta sedan 1983. Här finns runt 90 kor, även några Jersey och fjällkor utöver de vanligare raserna. Djurintresset fick hon pappa som var distriktsveterinär och just kor är intressanta varelser, menar hon.

”Sverige är som gjort för mjölkproduktion”

– Sverige är som gjort för mjölkproduktion. Det borde vi dra nytta av, och det är roligt att elevantalet faktiskt ökar lite nu.

Även ifjol fanns Kvinnerstagymnasiet representerat vid medaljutdelningen, då i form av Claes Bergström.

– Det är lite roligt, för Claes var min lärare en gång i tiden. Han jobbar fortfarande då och då.

Ikväll väntar supé och dans på hotellet för att fira, innan vardagen tar vid igen.

– Medaljen hamnar nog i en låda. Sedan får jag väl ta fram och visa den om någon är intresserad.

LRF:s guldmedalj

– LRF Mjölks Guldmedalj har delats ut i 60 år.

– Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet.

– Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år.

Källa: LRF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.