Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästerna Merja Nahkiaisoja, Marie Karlsson och Anette Olsson var med på informationsmötet. De berörs indirekt av de planerade rivningarna och har förståelse för att det sker. Men Merja är orolig för hur hennes son med funktionsnedsättning, som bor i ett av husen som ska rivas, ska klara om ställningen. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Boende i Hällefors oroliga för framtiden: ”Ingen vill flytta hit”

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om rivning av 130 lägenheter i Hällefors väcker känslor bland de boende i kommunen. Hälleforsbon Merja Nahkiaisoja har en son med funktionsnedsättning på ett LSS-boende i ett av husen som ska rivas.

– Det är en omställning för människor, min son till exempel, som är känsliga för förändringar, säger Merja Nahkiaisoja.

Innan tisdagens möte med bostadsbolaget var hon mer orolig, men efteråt var hon nöjd med mötet och ansåg att hon fått svar på alla sina frågor. Ingen ska hamna på gatan menar bostadsbolaget utan alla ska få hjälp att hitta en bostad. Däremot är Merja Nahkiaisoja orolig eftersom lägenhetsrivningarna säger något om framtiden för Hällefors.

– Det behövs fler företag, arbetstillfällen och skattepengar. Ingen vill flytta hit för det finns inga jobb att söka.

”Som en bomb”

Flera på mötet som SVT Nyheter Örebro pratat med var oroliga för utvecklingen i kommunen. Anette Olsson deltog och ställde sig undrande till hur det nu skulle bli för unga och studenter. Hon förstod behovet av renoveringar i området, men ifrågasatte ifall allt verkligen skulle rivas. Hon sympatiserade med personer som nu tvingas flytta.

– Det är klart att alla är oroliga, vart ska de ta vägen? Varför? Det kom väl som en liten bomb kanske, sade hon.

Hälleforsbon Marie Carlsson befann sig också på mötet. Hon bor mitt emot ett av husen som ska rivas, men var inte alls nöjd med mötet.

– Värdelöst, sade hon om mötet, innan hon fortsatte och berättade om varför inte ville se några rivningar:

– För det första har vi nyss bytt vd och vi har bytt alla lås. Nu helt plötsligt ska vi riva och omplacera alla människor.

I klippet ovan hör du tre Hälleforsbor om rivningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.