• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Biblioteket i Hallsberg bjöd ut gratis böcker till lässugna i samband med firandet av Världsbokdagen. Foto: Peter Comstedt /SVT

Bokfest på bibblan i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen firades Världsbokens dag. På biblioteket i Hallsberg var ett bord fyllt med litteratur som var gratis att hämta för den som var intresserad.

Världsbokens dag uppmärksammades på Hallsbergs bibliotek under måndagen med att man kunde få ta fem böcker gratis. 

– Det är en dag som instiftades av UNESCO 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten, säger bibliotekschefen Anne-Marie Alzén.

”Mysigt att bläddra i”

Lena Borg var en av de som faktiskt visste att det var Världsbokens dag och tog chansen och valde en ljudbok även om hon egentligen föredrar vanliga böcker.

– Det är mysigt att sitta och bläddra i och kunna läsa i lugn och ro och i sin egen takt, säger hon.

Lena Borg var högst medveten om vilken dag som firades på måndagen. Foto: Monika Bruhn /SVT

Uppmärksamhetskrävande dator

Björn Johansson berättar att det blir lite si och så med läsandet nu för tiden. Datorn har tagit över hans tid speciellt sen han blev pensionär.

– Men ibland så får man ju tag i en bra bok, säger han.

Björn Johanssons dator stjäl tid från bokläsandet. Foto: Peter Comstedt /SVT

Och ljudböcker har Björn inte lyssnat på utan än så länge är det ögonen och Gutenbergs variant av text som gäller när det kommer till bokläsande.

Gammal sed

Just bokbordet som ställts upp på biblioteket i Hallsberg är sprunget ur en historisk sed.

– Ursprunget kommer från Katalonien i Spanien. Det är en sed där man firade Sankt Görans dag med att ge bort en bok till någon man tyckte om och sedan fick man en ros tillbaka, säger bibliotekschefen Anne-Marie Alzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.