Personalchefen på ORU: ”Borde gjort på annat sätt när det hände”

Uppdaterad
Publicerad

Universitetets ledning medger att man borde agerat annorlunda redan för flera år sedan, men ser nya kartläggningen av arbetsmiljön på en enhet som bra grund för att arbeta vidare.

Det är händelser flera år tillbaka i tiden som är anledningen till att universitetets ledning i slutet av förra året startade en kartläggning av arbetsmiljön på en enhet.

Nya signaler fångades upp

– I höstas kom signaler om att det var trakasserier på samma enhet, och det var viktigt att ta reda på om det var något nytt eller om det var äldre händelser som man hänvisade till, säger Therese Deutsch, personalchef på Örebro universitet.

Kränkningar på ORU

En nulägesanalys har gjorts, och den visar att det genomgående är gamla händelser man tog upp i höstas.

– Ett fåtal på avdelningen lever fortfarande med detta och kan inte släppa det. Det måste vi jobba vidare med, så att de kan gå vidare. Det finns också ett korn i rapporten som tyder på att det finns kvar konflikter. Det måste vi titta närmare på.

Relationsfråga att jobba med

Therese Deutsch säger att man är nöjd med rapporten som hon menar ger ett bra underlag för hur man kan jobba vidare.

– Den visar vikten av att återigen sätta arbetsmiljön på agendan för den aktuella enheten.

Samtidigt visar rapporten att det finns saker att arbeta med. Ett sådant område är relationen mellan handledare och doktorand.

– Det återkommer flera gånger i rapporten.

Ledarfråga att markera

Hon är också självkritisk till hur man agerat tidigare med anledning av arbetsmiljöproblemen på enheten.

– Tittar jag tillbaka på ärendet som är upprinnelsen till rapporten så skulle vi ha agerat på ett annorlunda sätt då, när det hände, säger Therese Deutsch, personalchef.

Hon är tydlig med att det ytterst är en ledarfråga att gå in och markera att det inte är okej med kränkande agerande eller respektlöst beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet