Vid dagens pressträff i Lindesbergs kommun deltog Wilhelm Magnusson, chef för näringslivsenheten; Henrik Arenvang, kommundirektör och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S). Foto: SVT

Bottenplaceringar för Lindesberg och Nora i rankning av företagsklimat

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen släppte Svenskt Näringsliv sin rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Samtliga länskommuner förutom två tappar placeringar, och bland de absolut sista i rankningen finns Nora och Lindesberg.

Plats 288 och 289. Det är placeringarna som Nora och Lindesbergs kommuner hamnar på i årets rankning av företagsklimatet. Det står klart när Svenskt Näringsliv på måndagen släppte rapporten där företagare i landets 290 kommuner fått säga sitt.

Med anledning av bottenplaceringen, kallade idag Lindesbergs kommun till en presskonferens under morgonen.

– Vi har tappat 20 placeringar och hamnar på plats 289 av 290 kommuner, det är inte alls där vi vill vara, sa kommundirektören Henrik Arenvang, inför media.

En fråga väger tyngre

Rankningen bygger på enkätsvar från företagare. De har fått svara på frågor om allt från hur man blir bemött, hur servicen är från kommunen, hur infrastrukturen ser ut och tillgången på rätt kompetens hos medarbetare.

– Det är ganska många frågor, varje liten fråga har en tyngd i det hela. En fråga som väger ganska tungt är hur man totalt sett tycker att det är att verka i den aktuella kommunen, säger Karl Hulterström, som är regionchef på Svenskt Näringsliv i Örebro.

”Krånglig myndighetsutövning”

Vad är det som gör att Nora och Lindesberg hamnar i botten?

– När man pratar med företagare i Nora och Lindesberg handlar det väldigt mycket om attityder och hur de blir bemötta, om myndighetsutövning som är krånglig och drar ut på tiden, för att sammanfatta lite, säger Karl Hulterström.

En företagare i Lindesbergs kommun som SVT Nyheter Örebro träffar, upplever frustration över dialogen mellan företaget och kommunen.

– Just nu tar ärenden lång tid och det är frustrerande, jag skulle vilja ha samarbete och dialog mellan kommun och företag.

Vad tror du behövs göras?

– Det behövs deltagande från politiker, inte bara tjänstemän.

Så placerar sig länets kommuner i rankningen

Lekeberg – 21 (ner 7)

Laxå – 73 (ner 12)

Kumla 106 (ner 38)

Askersund – 131 (upp 47)

Ljusnarsberg – 132 (ner 1)

Degerfors – 152 (ner 35)

Örebro – 168 (ner 64)              

Hallsberg -192 (upp 73)

Karlskoga 227 (ner 39)

Hällefors 240 (ner 106)

Nora 288 (ner 16)

Lindesberg 289 (ner 20)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.