Starta klippet för att följa med på brandmanstest i Lindesberg – och hör en av de sökande berätta om känslan efter provet. Foto: SVT Nyheter

Bra kondition och pannben krävs för att bli brandman

Uppdaterad
Publicerad

Brist på brandmän på många mindre orter runtom i landet under en längre tid, då har Lindesberg lyckats gå åt motsatt håll. Här har man nu så många sökande till tjänster som deltidsbrandman att man ordnar speciella uttagningar. Nyligen inkom över 25 ansökningar till två nya brandmanstjänster.

Av de sökande valdes tio personer ut för att genomgå en rad fysiska tester. Förutom bra kondition krävs också uthållighet, eller pannben, som kårchefen Mikael Juneholm kallar det.

– Det är mer mjölksyra än vad man tror i de här övningarna, säger Hampus Sälle, som sökt jobbet och berättar för SVT Nyheter om känslan efter att ha gjort provet hos Nerikes brandkår i Lindesberg.

SVT Nyheter var med under testerna – starta klippet i spelaren för att följa med på ett riktigt brandmansprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.