Det ska vara mald plast och flis som brinner. Foto: Mikael Åberg/SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig brand i avfallsanläggning – varnar allmänheten

Publicerad

Räddningstjänsten arbetar fortfarande med att försöka släcka den brand som startade på en avfallsanläggning på fredagseftermiddagen. Allmänheten i Sköllersta varnas för giftig rök.

Det brinner i en större avfallshög på Fortum waste solution, före detta Sakab i Kvarntorp, i Kumla kommun, sedan 16-tiden på fredagen.

Först brann en avfallshög med plast, som var ungefär 30 meter lång och fyra meter hög. Men sedan började en flishög brinna och därefter ett tält med batterier.

Varnas för giftig rök

Under fredagskvällen inriktade sig räddningstjänsten på att skydda närliggande tält med oljefat.

Vid 17.15-tiden på fredagskvällen gick SOS Alarm ut med ett viktigt meddelande till allmänheten om giftig rök till boende i Sköllersta. Den giftiga röken ska ha spridit sig i luften från plasthögen och vid 09.30-tiden på lördagen är varningen fortsatt kvar. Det finns ingen prognos för när branden kan vara släckt.

Ingen skadad person

Det ska inte vara några bebyggelser i närheten. Det finns heller ingen uppgift om att någon ska ha skadats.

– Polisen har ingen misstanke om brott i samband med branden, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen i Bergslagen.

Hanna Ericsen, som är miljö- och kvalitetschef på Fortum waste solutions, kan inte svara på vad det är som brinner eller i vilken omfattning det brinner. Hon kan inte heller svara på hur branden startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer