Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Brand på restaurang i Karlskoga: ”Ingen naturlig orsak till branden”

Uppdaterad
Publicerad
Strax efter klockan tre natten mot torsdagen så åkte Bergslagens räddningstjänst ut på en befarad brand i en restaurang i Karlskoga. Tack vare automatlarmet så kunde de vara snabbt på platsen och rädda huset.

Automatlarm är ett system som själv kan larma räddningstjänsten, det behövs alltså ingen människa som ser att det ryker eller brinner. I natt fick Bergslagens räddningtjänst in ett automatlarm från det äldsta huset i Karlskoga där det finns en restaurang.

– Vi hade aldrig upptäckt branden så tidigt om det inte hade varit för automatlarmet. Det brann på utsidan av huset, men det var väldigt nära att branden tog sig in i byggnaden, säger Larz Eidwall som är insatsledare på Bergslagens räddningstjänst.

Automatlarmet räddade alltså Karlskogas äldsta byggnad. För det blev inga omfattande skador på huset, men det blev däremot rökfyllt och luktar därför.

– Eftersom det är Karlskogas äldsta byggnad så är inte huset tätt. Så det sipprar in rök och rökfyller hela byggnaden mer eller mindre, säger Eidwall.

Orsaken utreds

Polisen har spärrat av platsen och enligt Larz Eidwall finns ingen naturlig orsak till branden i nuläget.

– Vi kommer att utreda orsaken, men vad det blir för brottsrubricering kan jag inte säga än, säger Tommy Lindh, presstalesperson på polisen Bergslagen.

Ofta kan bränder rubriceras som mordbrand eller skadegörelse till en början för att polisen ska få tillgång till mer utredningsresurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer