Personal från hemvärnet deltar i släckningsarbetet. Foto: Monika Bruhn /SVT

Branden är inringad

Uppdaterad
Publicerad

Femton brandmän och arton personer från hemvärnet arbetade under söndagen med att släcka skogsbranden i Garphyttan. Den ska nu vara inringad.

– Som det känns just nu har vi rätt bra kontroll på det. Vi har ringat in det rätt så bra så långt som vi kan se. Men nu ska vi få upp brandflyget här om någon timme och se så att det inte har uppstått några flygbränder, sa Tobias Frohm, inre befäl vid Nerikes brandkår vid lunchtid.

TV: Hektisk helg för brandkåren

Skogsbranden i Garphyttan

Kan komma nederbörd

Trots osäkerheten när det gäller vädret och den kraftiga blåsten räknar man med att ha släckt branden inom ett dygn. En kallfront är på väg och det kan komma regn. 15 brandmän och 18 personer från hemvärnet arbetar med att släcka elden.

LÄS MER: Stor skogsbrand nära Garphyttan

– Vi har en prognos på ett dygn, så imorgon förmiddag räknar vi med att ha släckt branden, säger Frohm.

Inga bränder runt området

Området som eldhärjats är cirka 15 hektar stort, vilket motsvarar drygt 20 fotbollsplaner. Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen kunde läget bekräftas från luften.

– Nu har brandflyget varit uppe och konstaterat att det inte är någon ny brand bakom vår linje, säger Tobias Frohm.

Ny brand på en ö

Klockan 14.14 på söndagen kom ytterligare ett larm om en brand på en ö i stora Axsjön, nordväst om Garphyttan.

– Där hade vi en brand på femtio gånger hundra meter på en liten ö i sjön. Vi skickade dit en styrka från Fjugesta som lånade vårt båtpaket och kunde ta sig ut till ön och släcka branden, säger Tobias Frohm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Garphyttan

Mer i ämnet