Foto: SVT

Två av tre byggnader brann ner – fiskarna klarade sig

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen upptäcktes tre gasolflaskor efter branden vid en fiskodling i Kloten i norra Örebro län.

– Det har inte smällt än, så det borde inte vara någon fara längre, säger Greger Aronsson insatsledare, Nerikes brandkår.

Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen till klockan 18 ikväll.

– Vi håller på och kyler flaskorna och vi har spärrat av ett stort område så att ingen ska klampa in. Vi stannar och bevakar för säkerhets skull men det borde inte vara någon fara.

Fiskarna räddades

Det var på måndagskvällen vid 18.30-tiden som larmet om branden kom. När räddningstjänsten kom till platsen var det redan en fullt utvecklad brand i den stora industribyggnaden. Branden spred sig också till intilliggande byggnader. Tre styrkor var på plats under kvällen och natten för att bekämpa elden och man koncentrerade sig på att rädda byggnaden med bassängerna för fiskar.

– Fiskodlingen ska ha klarat sig, säger man på tisdagsmorgonen från SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.  

– De som varit här har gjort ett jättejobb med att rädda värdet på de här fiskarna, säger Greger Aronsson.

Två byggnader brann ner

Den stora industrilokalen och en mindre sidobyggnad gick inte att rädda och har brunnit ner. Allt fokus lades på byggnaden som rymmer fiskbassänger och man lyckades med insatsen även om den är lite brandskadad.

– De satte dimspikar i taket och sågade upp hål i väggarna för att rädda fiskodlingsbygganden och fiskarna har klarat sig, säger Greger Aronsson.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet och en teknisk undersökning ska göras på platsen så snart det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.